Rarele diamante gri, tot mai promovate de bijutieri

Rarele diamante gri, tot mai promovate de bijutieri

Daca ai fost vreodata curioasa sa afli mai multe despre diamante , probabil stii deja ca pentru o singura jumatate de carat brut este necesara procesarea unei tone de roca! Adaugand si faptul ca 80% dintre diamantele astfel extrase nici nu se preteaza pentru confectionarea de bijuterii, devine usor de inteles de ce sunt diamantele atat de ravnite si atat de scumpe.

In tot tabloul acesta, locul diamantelor gri, un tip de diamante nu tocmai cunoscute publicului larg, este unul infim. Se pare ca dintre toate diamantele naturale minate pe glob, mai putin de 2% sunt diamante gri…

Extrase in special din minele din Rusia, Brazilia, Australia sau Africa de Sud, aceste nestemate sunt greu de gasit, foarte putin cunoscute si prezente intr-o varietate surprinzatoare de tonuri. Spre deosebire de cele colorate, a caror saturatie a culorii este evidenta, diamantele gri cu cele mai subtile tonuri seamana surprinzator de mult cu diamantele albe. Diferenta o poate face tenta, metalica sau albastru foarte pal, in functie de acei 0,05% compusi care nu sunt carbon in compozitia pietrei de diamant.

Particularitatile diamantelor gri – culoarea principala si modificatorul

Te gandeai cumva ca griul este o culoare mai terna sau, in orice caz, destul de plictisitoare…? S-ar putea sa-ti schimbi parerea cand o sa afli ca ochiul uman poate distinge pana la 500 de nuante de gri diferite!

Bijutierii, care par tentati sa creada ca pot exista la fel de multe variante de diamante gri cate nuante distinge si ochiul uman, impart toate aceste variante in culori de baza si culori cu modificator. Acestea din urma se refera mai degraba la o combinatie de gri cu o culoare secundara modificatoare.

Cand structura diamantului gri reflecta in mod clar tonuri de galben, verde, albastru pal sau chiar violet, pietrele sunt considerate mult mai valoroase si, implicit, mai scumpe decat cele in nuante mai temperate de gri.

Pentru a evita orice eventuale confuzii, trebuie sa spunem ca astfel de combinatii practic nu au limite. Diferentele sunt date insa de ceea ce bijutierii identifica drept culoare principala si culoare secundara. Astfel, exista diamante albastre cu tenta de gri (in care griul este culoarea secundara modificatoare), dar si diamante gri cu tenta de albastru (in care albastrul este culoarea secundara modificatoare).

In practica, albastrul ca modificator pentru gri duce pretul la valori exorbitante in timp ce griul ca modificator pentru albastru reduce pretul pietrei. Iar daca ne raportam strict la diamantele gri, cu sau fara modificator, cand bijutierii lucreaza cu diamante gri intr-o culoare de baza (nu combinatiile cu galben, verde sau albastru de care spuneam), preturile pe care le practica sunt surprinzator de accesibile comparativ cu raritatea acestor diamante.

Ce este atat de special la diamantele gri

Culoarea diamantelor gri este influentata de concentratia de hidrogen din structura lor. In cazul destul de comun in care griul are o tenta extrem de slaba de albastru, este vorba despre o concentratie crescuta de bor.

O caracteristica specifica diamantelor este aceea ca detaliile legate de culoare si claritate sunt accentuate de marimea pietrei. Cu cat o piatra este mai mare, cu atat mai usor de identificat si mai clara va aparea nuanta acesteia.

La toate celelalte diamante, saturatia culorilor este data de dimensiunea pietrei si de forma! In cazul diamantelor gri insa, gradul de fluorescenta este mult redus, proprietate care tinde sa „clarifice” vizual culoarea de baza. Altfel spus, diamantele gri, indiferent de nuanta, au o structura vizibil mai clara.

Pe langa fluorescenta, diamantele gri sunt mai clare si datorita tendintei de a prezenta anumite incluziuni naturale in piatra. Adesea, aceste incluziuni au o nuanta inchisa, care tinde spre negru, facand diamantul gri cu incluziuni inchise sa arate mult mai clar chiar si atunci cand calitatea sa este inferioara!

In plus, diamantele gri, alaturi de cele albastre, sunt singurele diamante semiconductoare de electricitate, o caracteristica neobisnuita avand in vedere raritatea ei printre celelalte diamante.

Diamantele gri, tot mai promovate de bijutieri

Forma in care bijutierii le prefera este, de regula, aceea de briliant rotund. Se pare ca diamantele gri sunt extrem de atractive in forma asta datorita claritatii mari – alte culori au nevoie sa fie procesate in forme ovale sau radiante, pentru maximizarea saturatiei culorilor, ceea ce nu este cazul la nuantele de gri.

In ultima vreme, bijutierii s-au concentrat pe promovarea lor. Design-uri unice, adesea in combinatia clasica de diamante gri cu safire albastre, sunt puse in valoare si incanta cumparatorii prin beneficiul exclusivitatii.

In functie de nivelul de intensitate, se poate vorbi despre diamantele gri din categoria Fancy Grey Diamonds sau de cele din categoria Included / Salt & Pepper Grey Diamonds.

Fancy Grey Diamonds este o denumire generica pentru diamantele gri naturale, extrem de rare, lipsite de acele imperfectiuni sau incluziuni care pot aparea in procesul de formare a diamantelor. Ele au o claritate iesita din comun dar variaza in intensitate, fiind clasificate in alte 5 nivele:

  1. Light Gray
  2. Fancy Light Gray
  3. Fancy Gray
  4. Fancy Dark Gray
  5. Fancy Deep Gray

Included/ Salt & Pepper Grey Diamonds sunt diamantele gri cu o claritate redusa si mult mai multe imperfectiuni in structura lor, de aici si aspectul de sare si piper (salt & pepper). Incluziunile pot fi albe (white/salt/sare) sau negre (black/pepper/piper), alternanta lor fiind unica la fiecare diamant in parte!

Chiar daca pana acum am tot vorbit de diamantele gri cu un modificator de alta culoare, cele mai faimoase (si, evident, mai scumpe) diamante sunt cele colorate cu un modificator gri, in special diamantele albastru-gri. Diamantul Hope, alaturi de diamantul Wittelsbach, sunt doua dintre cele mai populare din lume. Un al treilea astfel de diamant, denumit Sultanul Marocului, are 35.27 carate si a fost vandut in 1972, de catre Cartier, unui colectionar anonim, pentru suma de $250,000, echivalentul a 1.4 milioane de dolari astazi – asta ca sa-ti faci o idee despre cat de „piperate” sunt preturile in lumea exclusivista a diamantelor eterne…


Shopping Cart

Bucură-te de
10% reducere
la prima comandă cu codul - bizar10

Devino parte din familia noastră ! Vei fi primul care vede piesele noi, obține acces la discounturi și află aventurile din culisele bijuteriei.

Chat
1
Cu ce te pot ajuta?
Buna, sunt Simona,
Cu ce te pot ajuta?