3 culori pe care le poate avea aurul, despre care nu stiai

Aurul galben este atat de popular incat aproape ca s-ar spune ca pentru el s-a inventat cuvantul „auriu”. Galbenul acela pur, natural, cu reflexii si straluciri care inmoaie picioarele si inima oricarei femei este prea bine cunoscut.

Toata lumea stie ca aurul este galben, iar cei care au aflat si de aurul alb, daca e sa fie carcotasi, vor spune ca albul este, de fapt, o non-culoare. Lasand glumele la o parte, aurul galben si aurul alb sunt metale si aliaje (caci aurul alb rezulta din combinarea aurului pur cu un metal alb – argint, paladiu sau mangan) comune. Toti bijutierii lucreaza cu ele si nu este deloc nefiresc sa le intalnim in diverse cataloage de produse.

Insa daca ne gandim putin la faptul ca aurul alb isi schimba culoarea prin alierea cu un anumit metal, este firesc sa ne intrebam ce alte aliaje mai suporta aurul pur si ce culori mai imbraca? Ei bine, ce ai spune de…

Aurul rosu/roz

Rozul metalelor ne duce mereu cu gandul la cupru, iar aurul rosu nu face exceptie. Aliaj intre aurul natural, cupru si argint, acest melanj isi stabileste intensitatea culorii chiar in functie de procentajul de cupru din aliaj. Cu cat se foloseste mai mult cupru, cu atat aurul este mai nuantat spre rosu iar pretul final al bijuteriei este mai mic, cuprul nefiind tocmai costisitor. Popular mai ales acum vreo doua secole, in Rusia, multa vreme i s-a mai spus si aur de Rusia, denumire de care s-ar putea sa-si mai aduca aminte strabunicile noastre. Astazi, desi acest nume s-a pierdut, aurul rosu sau roz continua sa fie utilizat pe scara larga de  bijutieri.

Aurul verde

Aurul verde nu este tocmai verdele la care probabil visai, ci mai degraba o nuanta pala de verde, conferita de prezenta argintului in aliaj. Chiar si asa, acest tip de aur se obtine din combinatia de aur pur cu argint si, in unele cazuri, cadmiu sau cupru. Oricat de necunoscut ar fi in zilele noastre, se pare ca Libienii au fost primii care l-au descoperit, in jurul anului 860. Ii spuneau electrum si era, pe atunci, un aliaj natural format din argint si aur. Totusi, aurul verde din zilele noastre, cel de 18K, contine 75% aur pur, 20% argint si 5% cupru, iar culoarea lui este fermecatoare si delicata.

Aurul negru

Bineinteles, aurul negru nu exista ca atare in natura, ci se obtine prin procedee chimice de galvanizare, utilizand rodiul negru si ruteniul, sau prin patinare cu compusi pe baza de sulf si oxigen. Pe cat de complicate sau SF par aceste denumiri de procese de prelucrare a aurului, pe atat de evident devine si faptul ca aurul negru este destul de greu de gasit si… destul de greu de platit pentru el! Preturile mari, specifice atat pentru aurul negru cat si pentru aurul verde, sunt date nu doar de dificultatile de productie, ci si de atributul exclusivist pe care il au bijuteriile in aceste culori.

Dar cum era de asteptat, combinatiile dintre un aliaj de aur mai greu de gasit si mai scump respectiv aurul pur, galben, sau chiar si aurul alb, duc adesea la confectionarea unor bijuterii deosebite si totusi destul de accesibile.

Shopping Cart

Bucură-te de
10% reducere
la prima comandă cu codul - bizar10

Devino parte din familia noastră ! Vei fi primul care vede piesele noi, obține acces la discounturi și află aventurile din culisele bijuteriei.

Chat
1
Cu ce te pot ajuta?
Buna, sunt Simona,
Cu ce te pot ajuta?