Aur de 14K sau de 18K? Diferentele pe care le poate face un ochi neavizat se opresc la pretul de pe eticheta produsului, caci bijuteriile din aur de 14K sunt ceva mai ieftine. Dar asta nu inseamna ca doar cei cu… punga mai stransa vor avea aceasta curiozitate. In fond, achizitionarea unei bijuterii, fie ea din aur sau din orice alt metal, este o investitie. Prin urmare, este perfect normal sa te intrebi daca si ce diferente exista intre aurul de 14K si aurul de 18K, pentru a sti exact ce sa alegi. Pentru inceput…
Ce sunt, de fapt, caratele?
Evident, cata vreme nu stii ce semnifica un carat, e cam greu sa faci o comparatie intre 14K si 18K. Faptul ca numarul mai mare, 18K, vine cu un pret mai mare, este si un indicator al calitatii superioare? Nu neaparat, pentru ca, in cazul metalelor, numarul caratelor indica procentul de metal pur din acel aliaj. Mai mult aur pur nu garanteaza, neaparat, proprietati superioare si, contrar asteptarilor, aurul pur exclusiv este ultimul lucru pe care ti l-ai dori intr-o bijuterie…
Procentul de aur pur din aliaj se traduce in felul urmator:
- La aurul de 14K, aliajul de obtine din 585 parti de aur pur si 415 parti de alte metale;
- La aurul de 18K, aliajul se obtine din 750 parti de aur pur si 250 parti de alte metale.
Aurul pur, in afara oricarui aliaj, este extrem de moale, motiv pentru care nu se fac niciodata bijuterii utilizand exclusiv acest metal nobil. El se combina cu alte metale de baza pentru a-i oferi duritate, rezistenta si alte proprietati la fel de importante ca si stralucirea.
Raspunzand la intrebarea „Ce sunt, de fapt, caratele”, ajungem la concluzia ca aliajele pe baza de aur, cu cat au mai multe carate, cu atat au mai mult aur pur in compozitie.
Deci aurul pur este foarte moale… De ce mi-as lua o bijuterie cu mai mult aur pur?
Aurul pur este aurul de 24K, un metal de puritate 100%, adica format din 1000 parti de aur, fara aliaje. Doar pentru ca in forma pura nu se foloseste la bijuterii, nu trebuie sa concluzionam insa ca numarul mai mare de carate face o bijuterie sa fie mai slab calitativa.
Bijuteriile cu mai mult aur pur nu pot fi comparate la modul inferioare/superioare bijuteriilor cu mai putin aur pur. Diferentele dintre ele se rezuma la rezistenta metalului propriu-zis si la modul in care isi pot schimba aspectul, in timp.
Duritatea unui metal se refera la capacitatea lui reactiva, iar aurul in forma pura este unul dintre elementele cele mai putin reactive. Prin urmare, nu cantitatea de aur pur dintr-o bijuterie ii determina rezistenta. Iar intrebarea, la fel de comuna, „Este aurul de 14K mai dur decat aurul de 18K?” nu este tocmai legitima caci problema este pusa gresit. Ambele aliaje apartin aceleiasi clase de duritate! In schimb…
Diferentele practice dintre aurul de 14K si de 18K
Aurul de 14K, cu un procent mai mare de aliaj, nu este mai „dur” ci este mai reactiv la expunerea la substante chimice – cum este clorul pe care si tu, probabil, il mai folosesti la curatenie. Aceasta reactivitate se poate traduce, in timp, prin decolorare sau schimbarea intr-o nuanta mai intunecata.
Aurul de 18K, avand ceva mai mult aur pur, este, intr-adevar, un pic mai moale, deci se poate zgaria mai usor. In acelasi timp insa, este superior din punct de vedere al durabilitatii, isi va pastra culoarea si stralucirea mai mult si, cata vreme il intretii corespunzator, nici nu ar trebui sa se zgarie prea tare.
In concluzie, daca iti place mai mult cum arata o bijuterie din aur de 14K, este bine sa o iei in considerare pentru ocazii speciale. Inelele de ocazie, cerceii si pandativele statement se vor pastra foarte bine daca nu le porti zi de zi. Altfel, aurul de 18K este o alegere mult mai buna pentru bijuterii gen inel de logodna sau verigheta, pe care nu intentionezi sa le dai jos prea des.