Printre cei care aleg sa isi poarte verigheta la vedere, inelarul de la mana stanga este locul preferat. Mai mult decat o traditie, obiceiul este considerat o norma culturala, mai ales in statele occidentale, caci exista totusi destule alte state in care se accepta mai degraba purtarea verighetei la mana dreapta.
Referindu-ne strict la acest obicei pe care si noi, romanii, il avem, cei mai multi dintre noi credem ca traditia dateaza de pe vremea romanilor. Cu toate ca romanii aveau acest obicei, se pare insa ca egiptenii au fost primii care l-au promovat si ca de la ei s-a raspandit apoi in lumea occidentala.
Cultura egipteana, deschizatoare de drumuri
Poate ca nu stiai, dar cultura egipteana a fost prima cultura care a promovat casatoria ca un legamant pe viata intre cei doi miri! Tot in cultura egipteana i s-a conferit casatoriei, pentru prima data in istorie, un statut juridic. La acea vreme, viitoarea mireasa isi purta inelul pe mana dreapta pana in ziua casatoriei, cand il schimba pe mana stanga, chiar in timpul ceremoniei, marcandu-si statutul de femeie care a incheiat acel legamant pe viata cu sotul ei.
Importanta purtarii verighetei nu era insa data doar de faptul ca simboliza casatoria. Verigheta era cu atat mai apreciata cu cat era dovada ca mariajul pe care il reprezenta fusese nascut din iubire. Primele verighete in Egiptul Antic se pare ca erau de natura… vegetala, simple ierburi impletite. Pe masura ce s-a promovat ideea de uniune pe viata, s-a cautat inlocuirea verighetelor vegetale cu bijuterii ceva mai… longevive. Asa au aparut verightele din fier, insa de ce erau ele purtate cu insistenta la mana stanga, pe degetul inelar?
Mana inimii si vena iubirii
Fara indoiala, decizia de a purta verigheta pe mana stanga a avut de-a face cu simbolistica inimii. Inima este orientata catre stanga corpului iar mana stanga era, implicit, o „mana a inimii”. Purtand verigheta chiar pe mana inimii, se credea ca persoana respectiva nu avea sa isi piarda niciodata dragostea pentru cel/cea care i-a oferit-o.
Dupa mana stanga, au venit si implicatiile celui de-al patrulea deget, inelarul… Pe atunci, exista credinta ca inelarul de la mana stanga este strabatut de „vena iubirii”, o vena care avea legatura directa cu inima. „Vena amoris”, prin faptul ca strabatea al patrulea deget, facea din acesta locul perfect pentru a purta simbolul unei cununii incheiate din iubire…