Intr-un trecut nu tocmai indepartat, se credea ca diamantele au proprietati magice, ca vindeca boli, tin la distanta spiritele malefice si, mai ales, ca purtatorii lor devin… indestructibili. Toata aceasta proiectie supranaturala asupra stralucitoarelor diamante se datora, evident, lipsei de cunoastere.
Insa cu cat am ajuns sa aflam mai multe despre originea si procesul de formare a diamantelor, cu atat aura lor mistica s-a estompat. Ceea ce a ramas este fascinatia pentru niste pietre pretioase care se formeaza in conditii absolut surprinzatoare, atractia pentru eleganta si stralucirea lor si, bineinteles, convingerea ca „Diamantele sunt pentru totdeauna”.
Pietrele eternitatii, asa cum mai sunt numite, s-au format in scoarta terestra in urma cu miliarde de ani…
- In conditiile in care planeta noastra are o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani, cele mai vechi diamante descoperite pana in prezent dateaza de acum 3,3 miliarde de ani.
- Diamantele se formeaza la adancimi de 150 – 200 km in scoarta terestra, in conditii de temperatura si presiune extreme, fiind impinse la suprafata de eruptii vulcanice.
- Tocmai acele conditii extreme de temperatura si presiune duc la contopirea atomilor de carbon intr-un mod unic, de aici rezultand structura cristalina, deosebita, a acestor pietre.
- Diamantul este singura piatra formata aproape exclusiv dintr-un singur element, continand 99,95% carbon si doar 0,05% alte elemente, acestea din urma fiind cele care ii pot determina si culoarea.
- Diamantele incolore sunt extrem de rare, cele folosite de bijutieri avand nuante care variaza de la galben deschis la maro.
- La fel de rare ca si cele complet incolore sunt diamantele rosu inchis, roz sau verde – diferentele de culoare pot fi extrem de subtile, nuanta fiind cu atat mai clara cu cat piatra este mai mare.
- Diamantul este si cea mai dura substanta naturala, neputand fi zgariat decat de un alt diamant si avand gradul 10 pe scara Mohs, scara duritatii naturale.
- Iar pentru a extrage o jumatate de carat brut, minerii proceseaza, in medie, o tona de roca.
- Chiar si asa, doar 20% dintre diamantele extrase sunt potrivite pentru confectionarea de bijuterii, restul gasindu-si utilitatea in diferite medii industriale.
Cu toata munca si cheltuielile inimaginable pe care le implica extragerea si prelucrarea acestor diamante, nu este de mirare ca pretul bijuteriilor cu diamante este extrem de piperat. Celebrul citat al indragitei actrite Elizabeth Taylor, „Big girls need big diamonds”, ramane astfel, pentru cele mai multe dintre „fetele mari”, un vis frumos. Pana la urma, ne putem multumi si cu diamante mai mici, cat vreme sunt diamante…