Safirul, culoarea care picteaza cerul raiului

Asta credeau persii despre hipnotizantele safire albastre, ca reflexiile lor picteaza cerul raiului. Imaginea nu poate decat sa intareasca ideea ca, cei mai multi dintre noi, cand ne gandim la safire avem in minte albastrul cerului. Ramanand in sfera metaforelor celeste, trebuie sa spunem insa ca exista safire in toate culorile curcubeului, cu o singura exceptie…

Safirul este, pentru cunoscatori, o varietate a oxidului de aluminiu denumit corindon. In functie de natura ionilor care mai intra in compozitia acestei pietre, rezulta culori variate, de la galben si portocaliu la verde, violet si chiar alb sau negru. Bineinteles, nu e tocmai sexy sa ii spunem corindon, chiar daca, din punct de vedere chimic asta este. Asa ca toata lumea prefera termenul de safir. Exceptia pe care am sugerat-o se refera la corindonul in nuante de rosu sau roz, denumit… rubin!

Daca te-a surprins acest aspect, cu siguranta mai sunt cateva detalii pe care nu le-ai aflat pana acum despre stralucitoarele safire…

  • La fel ca si in cazul diamantelor, safirului i s-au atribuit puteri magice inca din cele mai vechi timpuri, cand era asociat cu regalitatea si se credea ca isi poate feri purtatorul de foarte multe rele.
  • Safirul este al doilea ca duritate pe scara Mohs, dupa diamant, motiv pentru care este utilizat, in forma sintetica, in industrie, si la producerea laserelor, dar si la fabricarea unor geamuri extrem de rezistente, pentru avioane de recunoastere sau… nave spatiale.
  • Ionii care dau culoarea unica de albastru safirelor sunt cei de fier si titan.
  • Desi ceva mai mat decat diamantul, safirul poate sa reflecte lumina in moduri unice, schimbandu-si nuanta in functie de cum este luminat.
  • Unele safire chiar au efecte optice iesite din comun, mai ales atunci cand au intervenit in procesul lor de formare incluziunile de rutil, un mineral care creeaza reflexia unei stele cu 6 colturi pe suprafata safirului.
  • Tot din sfera efectelor vizuale deosebite, unele pietre de safir isi pot schimba culoarea in functie de lumina de afara, fiind albastre in lumina naturala si violet in lumina incandescenta.
  • Cel mai rar safir din lume are o nuanta de portocaliu cu reflexii roz si se numeste Padparadshca, floare de lotus in Sanscrita.

Ca o ultima nota speciala, aviz celor care vor sa surprinda pe cineva drag cu o bijuterie cu safire, diamantul  si safirul formeaza cuplul perfect!

Nu in ultimul rand, ar trebui sa stii ca, asociat cu regalitatea, safirul se gaseste pe multe dintre inelele oferite in cadrul celor mai faimoase logodne din istorie. Safirul a fost preferat de Napoleon cand a cerut-o in casatorie pe Josephine, dar si de Printul Charles cand s-a logodit cu Printesa Diana. Iar in zilele noastre, senzatie a facut si Printul William care i-a oferit lui Kate Middleton un inel cu safir si diamante…


 

Shopping Cart

Bucură-te de
10% reducere
la prima comandă cu codul - bizar10

Devino parte din familia noastră ! Vei fi primul care vede piesele noi, obține acces la discounturi și află aventurile din culisele bijuteriei.

Chat
1
Cu ce te pot ajuta?
Buna, sunt Simona,
Cu ce te pot ajuta?